Odpovídající úprava stravy umožní zlepšit střevní peristaltiku a umožní odstranit projímadla u dětí léčených pro zácpu. Strava dětí musí obsahovat dostatek balastních látek. Tyto látky jsou obsaženy jenom v potravinách rostlinného původu!
Balastní látky nabobtnávají ve střevě, zvyšují tím objem stolice, podporují tím činnost střeva (jeho motilitu-peristaltiku) a urychlují tím střevní pasáž (čas potřebný k vyprázdnění).
Ke stažení
- Brožura o nespecifických střevních zánětech u dětí
- Celiakie
- Dieta a režimová opatření u pacientů se zánětlivými střevními onemocněními (IBD)
- Informace k endoskopickému vyšetření
- Informace k pHmetrickému vyšetření
- Jak pečovat o PEG a výživovou sondu, aby ony pečovaly o Vás
- Očkování dětí s IBD
- Praktická příručka „Můj život s PEGem“
- Praktické informace pro rodiče dětí s poruchou příjmu potravy (PPP)
- Praktické rady pro výživu kojenců a batolat
- Příručka pro rodiče pacientů na domácí parenterální výživě
- Refluxní onemocnění
- Role PLDD v péči o dětské pacienty s IBD
- Zácpa (obstipace)
Praktické rady pro vyřešení problému se zácpou
Potraviny, které podporují trávicí proces (doporučuje se jíst je mezi hlavními jídly) jsou jogurty, kefír, kyselé mléko -bakterie v nich obsažené pozitivně ovlivňují přirozenou střevní flóru a mléčný cukr působí projímavě
Doporučuji používat mléčný, ovocný cukr: přidávat je do mléčných výrobků, müsli, ovocných nápojů. POZOR – působí projímavě, ale má stejnou energetickou hodnotu, jako normální cukr.
K povzbuzení střevní motility:
- ráno nalačno vypít jednu skleničku vody s 1-2 kapkami ovocného octa
- čerstvé kysané zelí a trochu šťávy z kysaného zelí
- používat „izolované balastní látky“ např. pšeničné otruby – zamíchat do jogurtů, tvarohu, müsli, koláčů, polévek, salátů a nebo 3x denně 1-2 polévkové lžíce otrub zapít vodou. (Pšeničné otruby změkčují stolici, lněná semínka mají podobný účinek). Protože tyto potraviny bobtnají ve střevě, je potřeba na každou lžičku otrub nebo semínek vypít 1 skleničku tekutin.
- Postupně zaveďte do jídelníčku jídla bohatá na balastní látky (počáteční nadýmání může být zmírněno kmínem, fenyklem a anýzem).
- Potřebný je také dostatek tekutin (2-3 litry tekutin denně), ovocné a bylinkové čaje, minerálky, ovocné šťávy bez doslazování.
- Dostatečně žvýkejte každé sousto a nechte si dostatek času ke každému jídlu
- Minimálně 2x denně jíst čerstvou zeleninu nebo salát připravený z čerstvé zeleniny – ovoce a zeleninu by měl pacient dostávat v hojném množství.
- Ovoce a zelenina by měly být čerstvé a ve formě salátů obohacených olejem.
- Obzvlášť se doporučuje kyselé zelí, které mimo mechanického působení balastních látek ovlivňuje střevo chemickým drážděním. Působí zde mléčná kyselina, která je obsažena i v ostatních kyselých zeleninových přílohách a ve všech okyselených mléčných výrobcích.
- Z okyselných mléčných výrobků jsou doporučovány: mléčné máslo, jogurt, kyselé mléko, tučné mléko, kefír a další.
- Střevní peristaltiku pomáhá upravovat také kyselina vinná, jablečná a citrónová. Střevní peristaltika je upravována i po podání pražené zrnkové kávy a nápojů bohatých na kyselinu uhličitou.
- Svým termickým účinkem působí na peristaltiku střevní příznivě i studený nápoj, který je podán do lačného žaludku.
Balastní látky
Balastní látky jsou obsaženy pouze v potravinách rostlinné povahy. Doporučované jsou:
- Obilniny a celozrnné výrobky – např. obilná zrna – ve formě mleté směsi či vloček (např. jako Müsli), celozrnný chléb, šrotový chléb, chléb ze lněných semínek
- Semínka a jadérka: lněná, sezamová a slunečnicová semínka, dýňová jadérka – změkčená během noci, k snídani s Müsli nebo s jogurtem, nebo míchaná s kyselým mlékem či kefírem
- Oříšky, mandle: všech druhů, !!! bohaté na kalorie, při tendenci k nadváze nedávat
- Zelenina: je možno podávat syrovou ( s olejem nebo se smetanou). Zvláště je doporučováno kyselé zelí, květák, brokolice
- Luštěniny: Hrášek, bílá i tmavá fazole, čočka
- Brambory: jsou upřednostňovány před rýží a těstovinami
- Kyselé mléčné výrobky: jogurt, kefír, kyselé nebo tučné mléko jsou doporučovány pro svůj povzbudivý účinek na střevní peristaltiku
Ovoce
- Sušené ovoce – hrozinky, fíky, švestky, meruňky, datle…(event. před použitím změkčit ve vodě)
- Čerstvé ovoce – všechny druhy mimo banánů, zejména jablka a hrušky (se slupkou), maliny, jahody, rybíz, angrešt
Potraviny, které naopak zácpu zhoršují
- Cukrovinky – čokolády, pralinky, bonbóny, normální cukr a všechny jídla, ve kterých je obsažen
- Chléb a pečivo – výrobky z bílé mouky, zákusky, dorty, pečivo
- Přílohy – neloupaná rýže, těstoviny
- Moučníky – vaječnomoučné výrobky
- Nápoje – černý čaj, kakao, červené víno
- Ovoce – pouze banány a borůvky
Stravu je nutné upravit dle věku dítěte – např.
- příjem tekutin přizpůsobit věku dítěte
- pro batolata a menší děti nedávat oříšky
Bristolská stupnice stolice
Protokol sledování zácpy

Lékařka – MUDr. Jiřina Rusínová
absolventka 2. lékařské fakulty UK s vlastní praxí od roku 2004